Общото събрание на ООН създаде днес Международен ден за възпоменание

...
 Общото събрание на ООН създаде днес Международен ден за възпоменание
Коментари Харесай

ООН създаде Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница

 

Общото заседание на Организация на обединените нации сътвори през днешния ден Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница в Босна и Херцеговина

Резолюцията, инициирана от Германия, Руанда и междурегионална група, включваща Съединени американски щати, беше утвърдена с 84 гласа „ за “, 19 – „ срещу “ и 68 – „ въздържали се “.

Документът приканва 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в Сребреница през 1995 година, и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

 Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ)  2-годишният наследник на инфлуенсъркa се удави в басейн на хотел, до момента в който родителите му спят 2 мин. 2-годишният наследник на инфлуенсъркa се удави в басейн на хотел, до момента в който родителите му спят  Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие 3 мин. Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие  Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ) 2 мин. Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ)  Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ)  2-годишният наследник на инфлуенсъркa се удави в басейн на хотел, до момента в който родителите му спят 2 мин. 2-годишният наследник на инфлуенсъркa се удави в басейн на хотел, до момента в който родителите му спят  Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие 3 мин. Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие  Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ) 2 мин. Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ)

Според информация на „ Болкан инсайт “ измежду гласувалите „ срещу “ са Беларус, Китай, Куба, Унгария, Русия и Сърбия.

Сред тях има четири малолетни момчета

Сърбия не приема резултата с мотив, че гласовете, които не поддържат решението са повече.

Последваха митинги нощес в Сърбия и Република Сръбска в Босна. Протестиращи се събраха със флагове и плакати, на които написа „ Ние не сме геноциден народ, ние помним “.

Досега два интернационалните съда дефинираха убийствата през 1995 година като геноцид.

Страната последва образеца на Черна гора, която одобри сходна резолюция единствено преди няколко седмици

На 11 юли 1995 година босненските сърби завладяват предпазената от Организация на обединените нации зона за сигурност в Сребреница. Те отделят минимум 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета от техните съпруги, майки и сестри и ги убиват. Онези, които се пробват да избягат, са преследвани през горите и планините към града.

И до момента регионът се назовава „ живата рана на Балканите “.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР